A gombsor bemutatása

Használható funkcióbillentyűk, billentyűkombinációk

A számlák listája v2 az alábbi felépítésű: az ablak 3 részre bontott: A felsős rorban vannak a funkciós gombok. Alatta két részben elsőként a számlalista látható, majd egy választóvonal alatt a számlához kapcsolódó tételek listája található. A választóvonal egérrel tetszőleges pozícióba mozdítható. A tételek listájában mindig a felső táblázatban kijelölt számlához kapcsolódó tételek jelennek meg. A számlák listájához tartozik így összesítő sor is, ahol a nettó, bruttó, áfa oszlopok összegzése látható. Kattintsunk duplán az egérrel a CTRL gomb megnyomásával az összegző sorra, így az értékek átlagait, az minimuértéket illetve a mximumértéket jeleníti meg a program. Alapesetben mindig a szumma jelenik meg.

A lista rendezése az oszlopfejlécre kattintva érhető el. A fejléc színe mutatja, hogy éppen csökkenő (vörös), vagy növekvő (zöld) módban van a rendezés.

Keresés a listában: a lista tetején található zöld szűrősáv segítségével. A megfelelő oszlopba megadott szűrési feltétellel. Részletes magyarázat itt olvasható.

A listában láthatóak az alábbi számlaértékek, melyek szerint kereshetünk, rendezhetünk, statisztikát készíthetünk: Számlaszám, ügyfél neve, címe, számla nettó, áfa, bruttó összege, tartozás összege, fizetési határidő, teljesítés napja, számla kelte, utolsó befizetés dátuma, számla pénzneme, fizetési mód, számla típusa, nyomtatva van-e a számla, e-mail-ezve van-e a számla. A táblázat alsó sárga színű sora mindig egy összegző sor. Itt alapesetben adott oszlop szummája látható. Itt megnézhető, hogy összesen mekkora a szűrt számlaállomány értékeinek összege, vagy pl az összes tartozás összege is kiovasható.

A gombsor bemutatása

Nyomtat

 • Előnézet: nyomtatási előnézeti kép kérése a kiválasztott számláról
 • Nyomtatás: Papír alapú számla nyomtatása, vagy elektronikus számla készítése (pdf gyártás, mentés előre meghatározott tárhelyre, pdf elküldése vevő megadott email címére).
 • PDF Export: számla aktuális állapotának pdf-be történő exportja. Nem elektronikus számla esetén mindig az adatbázis alapján egy pdf-et generál. Ha elektronikus számláról kérünk ki pdf-et, akkor az eredeti elkészített pdf-et próbálja a program megkeresni (a j-Kontó az előzetesen már beállított tárhelyeken keresi az elektronikus számlát)
 • Küldés e-mail-ben: A számla aktuális állapotát pdf-ben elkészítve küldi el a megadott email címre. Fontos, amennyiben még nem nyomtatta a számlát, úgy piszkozatszámlát küldhet ki a programmal, ami még nem érvényes!
 • Bevételi nyilvántartás nyomtatása

Számlázás

 • Új számla: új számla készítő ablak elindítása
 • Klónozás: Jelöljük ki azt a számlát, melyhez hasonlót szeretnénk kiállítani. Nyomjuk meg a "Klónozás" gombot. Ekkor a számlakészítő ablak elindul a kijelölt számla adataival. Módosítsuk az adatokat az új számlának megfelelően, majd mentsük el, vagy nyomtassuk a számlát.
 • Sztornóz: Jelöljük ki a sztornózandó számlát. Nyomjuk meg a "Sztornóz" gombot. Ekkor a számlakészítő ablak elindul, ahol a sztornó számla adatait beállíthatjuk. Végül nyomtassuk ki a sztornó számlát. Bővebben itt a "Sztornó" gomb leírásánál olvashat erről.
 • Helyesbít: Jelöljük ki a helyesbítendő számlát. Nyomjuk meg a "Helyesbít" gombot. Ekkor a számlakészítő ablak elindul, ahol a helyesbítő számla adatait beállíthatjuk. Végül nyomtassuk ki a helyesbítő számlát. Bővebben itt a "Sztornó" gomb leírásánál olvashat erről.
 • Előszámlát módosít: a még nem kinyomtatott számlaként elmentett un. piszkozatszámlákat nevezzük előszámlának. Ha még nem nyomtattuk ki, akkor van lehetőség elővenni és szerkeszteni a benne lévő adatokat. Jelöljük ki a szerkesztendő számlát. Nyomjuk meg at "Előszámlát módosít" gombot. Ekkor a számlakészítő ablak elindul, ahol a módosítandó számla adatai megjelennek. Módosítsuk az adatokat, végül mentsük el a változásokat, vagy nyomtassuk ki a számlát.
 • Előszámlát töröl: a még nem kinyomtatott számlaként elmentett un. piszkozatszámlákat nevezzük előszámlának. Ha még nem nyomtattuk ki, akkor van lehetőség a számlát törölni a j-Kontóból. A törlendő számla kijelölése után kattintsunk az "Előszámlát töröl" gombra, majd jóváhagyás után a rendszer törli a kiválasztott számlát.
 • Egy darab előlegszámlából készítek végszámlát: Előlegszámla készítésről itt olvashat bővebben. Végszámla készítéséről pedig itt a "Végszámla" gomb leírásánál.
 • Több előlegszámlából készítek végszámlát: Előlegszámla készítésről itt olvashat bővebben. Végszámla készítéséről pedig itt a "Végszámla" gomb leírásánál.

Kiegyenlít

 • Mai nappal: Ezzel a funcióval adott számlát a mai nappal tudjuk érkeztetni. A program a mai nappal érkeztet a számlának megfelelő pénzösszeget.
 • Adott dátummal: Ezzel a funcióval a kiválasztott számlát az általunk megadott nappal tudjuk érkeztetni. A program a kiválasztott dátumra érkeztet a számlának megfelelő pénzösszeget.
 • Részösszeget érkeztetek: Ezzel a funkcióval tetszőleges napra tetszőleges pénzösszeget tudunk a számla mögé érkeztetni.
 • Részösszegek kezelése: listázza a kijelölt számla mögötti befizetés(eke)t, ezek módosíthatók, törölhetők...

A listában a "Fizetve" oszlop tartalmazza a számla kiegyenlítésének dátumát. Amennyiben több részletben fizették meg a számlát, úgy a legutolsó befizetés napja látszik ebben a mezőben.

Statisztika

 • Statisztikát kérek
 • Statisztika kikapcsolása
 • Statisztika szerkesztése: sűrűn használandó statisztikázót állíthatunk össze.

Az alábbi ablak bal oldali részében a számlák listájában található oszlopok vannak felsorolva. Be kell állítanunk, hogy melyik oszlop hogyan viselkedjen a statisztikázás során. Ha egy olyan kimutatást szeretnénk látni, amelyben cégenként összegezve látszanak a kiszámlázott összegek szummázva, akkor így kell eljárnunk:

Kiválasztjuk azokat a mezőket, amely szerint az összegzést végre akarjuk hajtani. Ez most az "Ügyfél neve" oszlop, majd megnyomjuk a "Csoportosító" gombot, hiszen az azonos ügyfélnevekhez kapcsolódó számlaösszegeket akarjuk szummázni.

Ezután kiválasztjuk a "Nettó", "Áfa" és "Bruttó" mezőket, és megnyomjuk a "Szummáz" gombot, jelezve, hogy az azonos ügyfél nevekhez kapcsolódó nettó, áfa és bruttó összegeket szummázni szeretnénk.

Ha a "Kelte" mezőre a "Maximumot keres" gombot nyomjuk meg, akkor az azonos ügyfelekhez kapcsolódó számlák közül a legkésőbb kiállított számla keltét fogja feltüntetni.

Ha a "Fizetve" mezőre a "Maximumot keres" gombot nyomjuk meg, akkor az azonos ügyfelekhez kapcsolódó számlák közül a legutolsó befizetési dátumot fogja mutatni a program.

Végül a "Mentés" gombbal mentsük el a statisztikát, egy név azonosító megadásával:  

Ezután lépjünk ki a statisztika összeállító ablakból a "Kilépés" gombbal. Ezután nyomjuk meg a "Statisztikát kérek" menüt, és válasszuk ki a most rögzített "ügyfelenkénti összegzés" statisztikát, és nyomjuk meg a "Rendben" gombot.

Nézzük meg tehát az eredeti, sima számlák listáját:

 

És nézzük meg mi történik, ha rákapcsolunk a listára egy "ügyfelenkénti összegzés"-t:

Látható, hogy az Ügyfél1 nettója: 5000+874.8=5874.8, az Ügyfél2 nettója pedig 1000+0+5000-4125.2=1874.8. Valamint az Ügyfél2 számlái közül a 2016.04.21-én kiállított volt az utolsóként kiállított számla.

Export

Ezzel a funkcióval a teljes számlák listáját tudjuk csv állományba exportálni. Ami később excelbe is betölthető.

E-adatbázis

Az e-számlák "nyomtatáskor", azaz kiállításkor az "Adatbázis/Automata biztonsági mentések beállításai" menüpontban megjelenő ablak alsó részében beállítottaknak megfelelő helyen tárolódnak. Az "Elektronikus számla mentési útvonala" mezőben egy helyi könyvtárat kell beállítani, valamint megadható, ha az e-számlákat esetleg Google Drive-on szeretnénk tárolni.

Az e-számla tehát vagy egy helyi könyvtárban, vagy a Google Drive-ra lesznek elmentve. Amennyiben Google Drive-ra helyeznénk az e-számlát, de valamilyen okból nem sikerül a programnak a számlát feltölteni, ebben az esetben mindig a helyi könyvtárba kerül a számla.

 • Összes lokális e-számla másolása Google Drive-ra
  • ennek a funkciónak a segítségével minden helyben elmentett és elérhető elektronikus számla a Google Drive-ra kerül feltöltésre. Feltétele, hogy a Google Drive hozzáférés be legyen állítva a az "Adatbázis/Automata biztonsági mentések beállításai" menüpont alatt a "Google Drive jogosultsági fájl beállítása" gomb segítségével. A program mindig azon üzleti év számláit rendezi, mely év az ablak fejlécében található évválasztó lenyíló-mezőben be lett állítva.
 • Összes Google Drive e-számla másolása lokális helyre
  • ennek a funkciónak a segítségével minden Google Drive-ra elmentett és ott elérhető elektronikus számla a beállított helyi mappába kerül letöltésre. Feltétele, hogy a Google Drive hozzáférés be legyen állítva a az "Adatbázis/Automata biztonsági mentések beállításai" menüpont alatt a "Google Drive jogosultsági fájl beállítása" gomb segítségével.A program mindig azon üzleti év számláit rendezi, mely év az ablak fejlécében található évválasztó lenyíló-mezőben be lett állítva.
 • PDF e-számla kapcsolása kijelölt számlához
  • amennyiben sem a megadott helyi könyvtárban, sem a Google Drive-on nem található az e-számla, ebben az esetben ezzel a funkcióval az e-számla hozzákapcsolható a jKontóban kijelölt számlához, továbbáa a program a megfelelő helyi mappába, vagy a Google Drive-ra is feltölti az e-számlát. Egy j-Kontóbeli számlához csak a ténylegesen ahhoz tartzozó pdf számlát lehet hozzárendelni.
 • PDF e-számla helyének meghatározása
  • Jelöljünk ki egy e-számlát, majd válasszuk ki ezt a funkciót. EKkor a program kiírja, hogy a kiválasztott e-számla hol található: melyik helyi mappában, vagy a Google Drive-on.
 • PDF e-számla megnyitása
  • A kijelölt e-számla eredeti pdf állományát megkeresi a lehetséges helyeken kutatva, és megnyitja megtekintésre.

Bezár

A számlák listája ablak bezárása.

Év választó

A kiválasztott évnek megfelelően listázza a számlákat.

Használható funkcióbillentyűk, billentyűkombinációk

F2: kiválasztott sor, számla szerkesztése, amíg nincs kinyomtatott állapotban

ENTER: kiválasztott sor, számla szerkesztése, amíg nincs kinyomtatott állapotban

Egér dupla klikk: kiválasztott sor, számla szerkesztése, amíg nincs kinyomtatott állapotban

DELETE: kiválasztott sor, számla törlése, amíg nincs kinyomtatott állapotban

INSERT: új számla rögzítésének kezdeményezése

ALT+C: új számla készítése kiválasztott számla másolásával