Manuális helyi biztonsági mentés

Manuális Google Drive biztonsági mentés

Időzített biztonsági mentés

Régebbi számlatömb adatbázis mentés visszaállítása lokális mentésből

Régebbi számlatömb adatbázis mentés visszaállítása Google Drive-ról

E-számla mentési útonalak

Adataink biztonságának érdekében szükség van arra, hogy a számlatömböket időnként biztonságba helyezzük. Számítógép, merevlemez, vagy számlatömb-adatbázis meghibásodás esetén jó dolog, ha egy eltérő helyen létezik a számlatömbünknek egy másolata, amit bármikor, ha gond van, használatba vissza tudunk állítani.

A biztonsági mentés időzítése

Az "Adatbázis/Automata biztonsági mentés beállításai" menüpont elindításával egy űrlap jelenik meg, amelyet ki kell töltenünk.

Útvonal

Két fajta útvonalat adhatunk meg. A megfelelő körbe helyezzük a választásunkat: helyi mentés, vagy Google Drive.

a) helyi útvonalat: a j-Kontót futtató lokális gép, vagy belső hálózaton keresztül elérhető távoli meghajtón létrehozott könyvtár, ahova a program a megadott ütemben biztonsági mentés fájlokat hoz létre. Ezt az útvonalat begépelhetjük, vagy a mező mögött található "..." gombra kattintva kiválaszthatjuk.

b) saját Google fiókunk Google Drive-ja. Ebben az esetben nincs szükség útvonal megadására.

Mentés sűrűsége

Ebben a mezőben azt adjuk meg, hogy hány naponta végezzen a program biztonsági mentést. Ha nullát írunk be, akkor az azt jelenti, hogy bármikor, amikor kilépünk a j-Kontóból, biztonsági mentés készül. Ha üresen hagyjuk ezt a mezőt, nem írunk be semmilyen számot, akkor a program soha nem készít mentést.

Törlés

Egy adott kort elérő régi biztonsági mentések automata törlésére szolgáló mező. Ha üresen hagyjuk, akkor nem törli a régi mentés állományokat. Ha beírunk egy számot, pl: 20, akkor annak az lesz a jelentése, hogy a 20 napnál régebbi biztonsági mentéseket letörli.

Mentés helyben, ha a Google Drive nem elérhető

Jelöljük be ezt a mezőt, ha azt szeretnénk, hogy a Google Drive-os biztonsági mentés esetén bármilyen probléma adódik, a j-Kontó a helyi mentési könyvtárba helyezze el a biztonsági mentést. Ebben az esetben a helyi mentési könyvtár útvonalának megadása is kötelező.

Google Drive mentés programból való kilépéskor

Ha az útvonalnál a Google Drive-ot adtuk meg a biztonsági mentés helyének, akkor itt igényelhető, hogy minden program bezárás alkalmával a j-Kontó az adatbázist Google Drive-ra töltse. Ez a beéllítás ekvivalens azzal, mintha a mentés sűrűségét nullára állítanánk.

Online megosztás engedélyezése

A program indulásakor a j-Kontó a Google Drive-ról letölti a legutolsó számlatömb mentést, és azonnal azzal dolgozhatunk. Ha egy számlatömb van, akkor ez automatikusan történik. Ha azonban több számlatömbünk is van, akkor a nyitó ablakban a "GoogleDrive letöltéssel" gomb megnyomásával érhető el az utolsó GoogleDrive mentés betöltése program indításával egy időben: 

Lehetőség: A j-Kontó feltelepíthető pl: az irodai számítógépre, ahol a Google fiókkal összekötjük. Ezután az otthoni számítógépünkre is feltelepíthető a j-Kontó, amit szintén összekötünk a Google Drive-val. Mindkét számítógépen állítsuk be a j-Kontót úgy, hogy

a) a mentési útvonal a Google Drive legyen
b) Google Drive mentés programból való kilépéskor
c) Online megosztás engedélyezése

Ezzel elérhető, hogy az irodai munkánkat otthon, majd az otthoni munkánkat az irodában folytatni tudjuk. Kvázi online számlázás lehetőségéről van szó, ahol az adatbázist nem adtuk ki a kezünkből.

FONTOS! Vigyázni kell azonban, hogy amikor a programot lezárjuk, akkor a j-Kontónak legyen lehetősége a számltömb Google Drive-ra töltésére, mert ha ez valami oknál fogva meghíúsul, akkor a másik számítógépen nem a megfelelő számlatömbbel folytatnánk a munkánkat, ami az adatbázis valósághoz képesti széteséséhez vezethet. Tehát ha a j-Kontó bezárásakor egy hibaüzenet jelzi, hogy a Google Drive mentés sikertelen volt, akkor jegyezzük meg, hogy a számlatömbünk utolsó módosításait melyik számítógépen végeztük. Ezt a funkciót kizárólag saját felelősségre használhatja.

Google fiók választása Google Drive-hoz

Nyomjuk meg ezt a gombot, ennek következében megnyílik az alapértelmezett böngésző. A böngészőn keresztül a j-Kontó arra kér bennünket, hogy engedélyezzük a Google Drive megosztását a program számára abból a célból, hogy oda elektronikus számlákat, vagy biztonsági mentéseket töltsön föl, vagy onnan elektronikus számlákat, vagy biztonsági mentéseket töltsön le. Ha engedélyt adunk, akkor kizárólag csak azon a számítógépen, ahol az engedélyt megadtuk, ott tud a j-Kontó a Google Drive-hoz kapcsolódni. A j-Kontó a Google Drive-on készít egy JK2005_jkonto könyvtárat, és kizárólag csak ott tevékenykedik, abba ír és abból olvas.

A böngésző ablakban - ha a Google fiókjába be van jelentkezve -, akkor az alábbi tartalom jelenik meg (a jobb felső sarokban azt is látjuk, melyik fiókba vagyunk bejelentkezve):

Jóváhagyás a jKontó és Google Drive együttműködésére

Ha nem ahhoz a fiókhoz szeretnénk kapcsolni a j-Kontót, amelyikbe éppen be vagyunk jelentkezve, akkor lépjük ki a fiókból, és lépjünk be abba a Google fiókba, amelyhez kapcsolni szeretnénk a számlázót. Belépés után ismét a fenti tartalom jelenik meg. Itt engedélyezhetjük tehát valamely fiókunkhoz való hozzáférést. Ezzel jogosultsággal ruházzuk fel a j-Kontó programot, hogy a Google Drive fiókba tölthessem fel és onnan tölthessen le biztonsági mentéseket.

Manuális helyi biztonsági mentés

Válasszuk az "Adatbázis/Biztonsági mentés" menüpontot. A számlatömb akutális állapotát mentheti el egyetlen állományba tömörítve. FONTOS!! A j-Kontó biztonsági m entés mindig az aktuálisan megnyitott használatban lévő számlatömbre vonatkozik. Egy biztonsági mentés egy számlatömböt tartalmaz. Meg kell mutatnunk a j-Kontónak, hogy hova történjen a mentés, és a mentés fájl nevét is megadhatjuk. A "Kiválaszt" gombbal indítjuk a mentési folyamatot.

A j-Kontó alapértelmezett módon az alábbi fájlnevet ajánlja fel a mentések számára: [számlatömb neve]@időpont.zip, például: 1. adatbázis@20160408132823.zip, jelentése: Az "1. adatbázis" nevű számlatömbről 2016.04.08 13:28:23-kor készített biztonsági mentés.

Manuális Google Drive biztonsági mentés

Válasszuk az "Adatbázis/Google Drive mentés" menüpontot. A számlatömb akutális állapotát menthetjük el egyetlen állományba tömörítve a Google Drive fiókunkba. Előtte állítsuk be a Google Drive hozzáférést!

A Google Drive főgyökerében a j-Kontó elhelyez egy "JK2005_jkonto" könyvtárat, ebben a könyvtárban annyi könyvtár lesz, amennyi számlatömb. A könyvtárak elnevezése is erre utal: "JK2005_backup_1. adatbázis", ahol a backup utal a mentésre, valamint az azt követő szövegrészlet pedig a számlatömb nevét tartalmazza.

A számlatömb könyvtárakban pedig a számlatömb mentései találhatók. A fájl elnevezése az itt leírtaknak megfelelő. Így néz ki a Google Drive a j-Kontó mentésekkel.

 Google Drive jKontó könyvtára

Régebbi számlatömb adatbázis mentés visszaállítása lokális mentésből

Válasszuk az "Adatbázis/Régebbi mentés visszaállítása" menüpontot. Egy megerősítő kérdés jelenik meg. Ha régi adatbázist állítunk vissza, töltönk vissza a j-Kontóba, akkor nyilván való, hogy az aktuálisan használt adatbázis el fog veszni. Ha megerősíti a folyamatot, akkor az "Igen" gombra kell kattintani. Végül a megjelenő fájlválasztó ablakban keresse meg azt a számlatömb biztonsági mentést, amelyet vissza szeretne állítani. Jelölje ki, és nyomja meg a "Kiválaszt" gombot. EKkor megkezdődik a visszaállítási folyamat. Befejezésül a j-Kontó minden esetben újra indul.

Régebbi számlatömb adatbázis mentés visszaállítása Google Drive-ról

A) Válasszuk az "Adatbázis/Google Drive visszaállítás" menüpontot. Egy megerősítő kérdés jelenik meg. Ha régi adatbázist állítunk vissza, töltönk vissza a j-Kontóba, akkor nyilván való, hogy az aktuálisan használt adatbázis el fog veszni. Ha megerősíti a folyamatot, akkor az "Igen" gombra kell kattintani. Végül a legutolsó Google Drive mentést visszatölti a program, majd újraindítással fejeződik be a folyamat.

B) Válasszuk az "Adatbázis/Google Drive kezelése" menüpontot. Ekkor egy ablak nyílik meg, melyben az aktuális számlatömb összes Google Drive-on elérhető mentését láthatjuk. Az egyes mentések a mentési időpont alapján lettek elnevezve. Tetszőlegesen kiválasztott mentést (többet is lehet kijelölni) törölhetünk, ha már nincs rá szükség. A legutolsó (legfelső) mentés soha nem törölhető. Válasszuk ki azt az állapotot, amelyet vissza szeretnénk tölteni a j-Kontóba, majd nyomjuk meg a "Visszaállítás" gombot. Egy megerősítő kérdés jelenik meg. Ha régi adatbázist állítunk vissza, töltönk vissza a j-Kontóba, akkor nyilván való, hogy az aktuálisan használt adatbázis el fog veszni. Ha megerősíti a folyamatot, akkor az "Igen" gombra kell kattintani. Végül a legutolsó Google Drive mentést visszatölti a program, majd újraindítással fejeződik be a folyamat.

E-számla mentési útonalak

Ha szeretnénk a j-Kontóval e-számlát kiállítani, akkor az "E-számlát is ki szeretnék állítani" mezőbe tegyünk egy pipát, majd adjuk meg, hogy helyi mappába, vagy Google Drive-on szeretnénk az e-számlákat gyűjteni/tárolni. Amennyiben Google Drive-ot választunk, akkor is szükséges helyi mappát beállítani, hogy esetleges távoli gép elérési problémák esetén a program helyben is el tudja menteni az e-számlát. Az E-számlák Google Drive és lokális tárhely közötti szinkronizációjához használja a "Számlák listája" ablak "PDF" menüjét, vagy a "Számlák listája V2" "E-adatbázis" menüjét.