A telepítés után indítsa el a j-Kontó számlázót. Első alkalommal a "Szerkesztés/Saját adatok" menüpontot indítsa el.

a) saját vállalkozása adatainak kitöltése.

Fontos, hogy minden mezőt az értelmének megfelelően töltsön ki. A vállalkozás számlázási címét bontott formátumban kell kitöltenie: várlos, közterület neve, közterület jellege, házszám, éület, lépcsőház, emelet, ajtó. Ha Ön kisadózó, akkor kérjük jelölje be az erre a célra szolgáló mezőt, mivel ilyen esetben a számlára a program a törvények megfelelően ráhelyezi a "KISADÓZÓ" szót.

b) Számlajellemzők kitöltése

A nyomtatási példányszám határozza meg, hogy egy-egy számlát hány példányban szeretnénk kinyomtatni. Ez csak az első nyomtatáskor érvényes, ha már egyszer kinyomtattuk a számlát, akkor a ksőbbiekben mindig csak egy (másolati) példányt lehet kinyomtatni a programból.

Megadható, hogy a számla záróblokkjában az eladó vagy a vevő részére hozzon-e létre a program aláírásnak való helyet.

Számlaszám kezdőbetűket alkalmazhat. Ez üres maradhat vagy pontosan két karakter hosszú. Évente számlatömbönként csak egyet. Természetesen tetszőleges számú számlatömböt kezelhet, melyek esetében fontos, hogy eltérő számlaszámkezdőbetűket alkalmazzon. A j-Kontó az alábbi számlaszám formátumot alkalmazza: XY-2016/5428, ahol az "XY" a számlaszám kezdőbetűk, "2016" az aktuális év, melyben a számla kiállításra került és a "5428" a számla sorszáma.

A számla kezdősorszáma kitöltésével megadható, hogy adott évben az első számla milyen sorszámot kapjon.

A számla keltezése és a fizetési határidő közötti napok száma mezőben beállíthatjuk, hogy a program alapértelmezetten hány napot számoljon a két dátum között.

c) Aktuális kezelt év beállítása

Egy üzleti év eltelte után, hogy a következő éves számláinkat kiállíthassuk, évváltást kell elvégeznünk. Írjuk be az új évszámot, és az ahhoz tartozó kezdőbetűket (nyugodtan lehet változatlan az előző évhez képest), és nyomjuk meg a mentés gombot. A program olyan számlát enged elmenteni, amelynek keltezése az itt beállított évhez tartozik.

d) Logo/bélyegző a számlán

A Céglogo mezőt jelölje meg, ha szeretne logót megjeleníteni a számlán. Ha megjelöli, akkor  az alatta lévő Logo gombbal töltsön fel egy logót a rendszerbe jpg, vagy png formátumban.

A Bélyegző mezőt jelölje meg, ha szeretne olyan eladó oldali aláírás blokkot feltűntetni, amelyre a program az Ön vállalkozásának bélyegzőjét helyezi el. Ehhez bélyegezzen le egy üres lapot, esetleg írja alá, majd scanneljen be, és mentse el egy kb 400x300 pixel méretben, jpg vagy png formátumban. Az így nyert bélyegzőképet töltse fel a j-Kontóba a Bélyegző gomb megnyomásával. Ezek után a Megtekintés gomb előnézeti képet ad a logó és a bélyegző megjelenéséről.

Fontos!! A bélyegzőkép kizárólag a színes számlaképen helyezhető el.

e) számlakibocsátó egyéb adatai a számlán

Ez a blokk kizárólag a színes számlaképen helyezhető el. Tetszőleges adatot, amelyre nincsen beviteli mező a j-Kontóban, itt definiálhat. Pélldául, ha szeretné megjeleníteni skype elérhetőségét a számlán, akkor írja be: Skype=email@az.on.cime. Ha szeretné a bankszámlaszáma kapcsán a bank nevét feltüntetni, írja be ezt: Bank=FHB Bank Zrt. Ha weboldalának címét adná meg, akkor írja be ezt: Web=www.azönweboldala.hu. Természetesen több ilyen adatot is felsorolhat itt. Fontos, hogy ezeket pontos vesszővel, vagy enterrel tagolja.

Pontosvesszővel való tagolás:

Skype=email@az.on.cime;Bank=FHB Bank Zrt.;Web=www.azönweboldala.hu

Enterrel való tagolás:

Skype=email@az.on.cime
Bank=FHB Bank Zrt.
Web=www.azönweboldala.hu

f) Alkalmazás működésével kapcsolatos beállítások

Ha nem ad külön utasítást a j-Kontónak, akkor minden nyomtatás előtt a program rákérdez, hogy mely nyomtatót választja a számla kinyomtatására. Itt van lehetősége alapértelmezett nyomtatót megadni. Ebben az esetben a program nem kérdez semmit nyomtatáskor, hanem azonnal küldi a számlát a nyomtatóra.

A j-Kontó programban lévő ablakokon elhelyezett gombok általában egy ikonból és egy feliratból állnak.  Itt beállíthatja, hogy a gombokon a felirat megjelenjen-e vagy ne.